Wiosenne warsztaty kulinarne w Świetlicy "Pod Aniołem"
Na wiosnę nowalijek jest w bród. Dlatego 29 maja, w ramach Żółtego Talerza, w Świetlicy Caritas "Pod Aniołem"w Kielcach odbyły się zajęcia o warzywach. Poprowadzili je wychowawcy placówki. Tradycyjnie połączono teorię z praktyką. Dzieci mogły w zabawny sposób poznać rodzaje warzyw, wypróbować różnych nowalijek, sprawdzić jak smakują i pachną. W tym celu z zawiązanymi oczami wychowankowie próbowali odgadnąć, jakie warzywa kryją się w skrzyni. Mogli przy tym wykorzystać inne zmysły. Przy okazji otrzymywali wiele istotnych informacji o witaminach w odgadywanych warzywach. Okazało się, że są wśród nich warzywa zupełnie dzieciom nieznane i niewykorzystywane w domowych kuchniach. Część teoretyczną zakończyło układanie w grupach reklamy warzyw. Później odbyła się część praktyczna, czyli smakowanie warzyw w formie wiosennych kanapek, kawałków warzyw oraz past do chleba. Było więc zarówno kolorowo, jak i smacznie :)