Dziś: 12 Maj 2024    |    Imieniny: Joanna, Dominik, Pankracy

Przedstawiciele Caritas Diecezji Kieleckiej uhonorowani medalami

W dniu 6 czerwca 2019 roku ks. Stanisław Słowik - dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej oraz pani Urszula Jarosz - kierownik Zespołu Placówek Caritas w Proszowicach zostali uhonorowani wyjątkowymi odznaczeniami - Medalami 100-lecia Odzyskania Niepodległości. Ceremonia wręczenia odznaki odbyła się w budynku Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przy ul. Nowogrodzkiej w sali konferencyjnej im. Andrzeja Bączkowskiego w Warszawie. Medalem tym Rada Ministrów nagradza osoby, które swoją zaangażowaną postawą na rzecz przemian demokratycznych włączają się w budowę wspólnoty, wzmacniają suwerenność i tożsamość narodową.  Wnioskodawcą przyznania nagrody była Pani Minister Elżbieta Rafalska. Wręczenia medalu dokonał Wiceminister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Stanisław Szwed. Naszym wspólnym wyróżnikiem jest działanie na rzecz drugiego człowieka, bardzo serdecznie za to dziękuję, dziękuję, że państwo zechcieliście przybyć na tę uroczystość i odebrać ten wspaniały medal – mówił minister podczas uroczystości wręczenia odznaczeń . Gratulując uhonorowanym podkreślił, że wyróżnieni zostali ci, którzy aktywnie działają na rzecz polityki rodzinnej i społecznej.

Medal 100-lecia Odzyskania Niepodległości ma kształt prostokąta. Na jego awersie widnieje wizerunek orła białego w koronie, wokół którego umieszczone zostały wizerunki wybitnych Polaków: Wojciecha Korfantego, Ignacego Jana Paderewskiego, Wincentego Witosa, Józefa Piłsudskiego, Romana Dmowskiego, Ignacego Daszyńskiego oraz Józefa Hallera. W dolnej, lewej części umieszczono napis: 100-lecie odzyskania niepodległości. Natomiast na stronie odwrotnej znajduje się napis: „To, co zdołały pokolenia tamte, dlaczego byście temu nie mogli podołać i wy?”, a w dolnej części wizerunek Legionów Polskich.