Dziś: 28 Kwiecień 2024    |    Imieniny: Waleria, Ludwik, Paweł

Jak poznawać Polskę? Zajęcia edukacyjne w Proszowicach

Polska, nasza Ojczyzna, zachwyca dumną historią, piękną przyrodą i wspaniałymi zabytkami. W sierpniu 2019 r. uczestnicy zajęć w Środowiskowym Domu Samopomocy Caritas w Proszowicach zaczęli poznawać Polskę na zajęciach realizowanych w ramach projektu "Piękna nasza Polska cała".

Warsztaty edukacyjne mają podnieść wiedzę z zakresu geografii i ekologii oraz historii naszego kraju. Uczestnicy projektu nabędą umiejętności, które pomogą im w planowaniu własnych wyjazdów, nauczą się korzystać z map, przewodników, folderów oraz różnych źródeł internetowych. Zostaną im zaprezentowane interesujące miejsca z różnych regionów Polski, co powinno rozbudzić ich ciekawość poznawczą. Przed nami także trzy wyjazdy edukacyjno-integracyjne do: Muzeum Zamkowego w Pszczynie, Opactwa Cystersów i Muzeum Zegarów w Jędrzejowie oraz na krakowski Kazimierz. Urozmaiceniem zajęć będą warsztaty kulinarne, promujące zdrowe odżywianie i tradycyjne potrawy regionalne.

Zadanie jest realizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego