Dziś: 29 Kwiecień 2024    |    Imieniny: Piotr, Robert, Bogusław

W solidarności z ubogimi

W niedzielę 17 listopada obchodziliśmy III Światowy Dzień Ubogich, którego hasłem było:„ Ufność nieszczęśliwych nigdy ich nie zawiedzie”. W ramach diecezjalnych obchodów Caritas Kielecka zorganizowała w tym dniu w Ośrodku w Kaczynie zjazd Parafialnych Zespołów Caritas.

Spotkanie rozpoczęło się Mszą Świętą w miejscowym kościele. Potem wolontariusze przeszli do ośrodka na spotkanie formacyjne. Zastępca dyrektora Caritas  ks. Krzysztof Banasik wygłosił konferencję na temat ubogich. Podkreślił jak ważną rolę pełnią oni na naszej drodze do świętości oraz zachęcił do podjęcia różnych działań na ich rzecz. Druga część poprowadziła Monika Wilk, warsztaty dotyczyły orędzia Papieża Franciszka na Dzień Ubogich. Uczestnicy mieli możliwość szerszego poznania treści oraz ich omówienia.  Jako zwieńczenie tego dnia, wieczorem o godzinie 17:30,  biskup kielecki Jan Piotrowski odprawił Mszę Świętą w intencji ubogich w Schronisku dla Bezdomnych Mężczyzn w Kielcach, a po niej odbyła się wspólna agapa. Relacja z tego spotkania na stronie Radia eM.

Podczas uroczystych obchodów III Światowego Dnia Ubogich w Watykanie papież Franciszek przypomniał w swoim orędziu, że „bezdomni nie są numerami, tylko osobami, którym trzeba wyjść na spotkanie”.