Dziś: 28 Kwiecień 2024    |    Imieniny: Waleria, Ludwik, Paweł

„Małe święto Wielkich Ludzi” – Gala Wolontariatu

„Posiadanie jakiegokolwiek dobra nie daje radości, jeżeli nie dzielimy go z drugim człowiekiem.” - powiedział Seneka. Słowa te wprowadziły w klimat XIV Świętokrzyskiej Gali Wolontariatu w Kielcach, która odbyła się 5 grudnia 2019 roku w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Poprowadzili ją Katarzyna Sieradzka i Krystian Łata, którzy ubrani byli w antyczne stroje z wieńcami laurowymi na głowie. Uroczystość zorganizowana przez Diecezjalne Centrum Wolontariatu, Regionalne Centrum Wolontariatu i Wolontariat MOPR Kielce zgromadziła prawdziwe tłumy ludzi dobrej woli, którzy bezinteresownie pomagają w różnych obszarach. Gala miała na celu wyróżnienie najbardziej aktywnych wolontariuszy. Z 38 zgłoszeń do konkursu Laur Wolontariatu kapituła przyznała 3 nagrody.

Laury Wolontariatu 2019 otrzymali:

Jolanta Cudzik - od lat udowadnia, że w dzisiejszym świecie można żyć ideałami i miłością do drugiego człowieka.  Wybrała dla siebie niełatwą drogę jaką jest wolontariat hospicyjny i całym sercem angażuje się w pomoc osobom, które odchodzą. Towarzyszy im, czyta książki, zabiera na spacer, zrobi zakupy, a jak potrzeba w milczeniu potrzyma za rękę, pomodli się. Dla każdego ma uśmiech, ciepłe słowo i paczkę cukierków...  W Hospicjum Caritas św. Matki Teresy w Kielcach, gdzie obecnie się angażuje postrzegana jest jak cichy Anioł, niosący wsparcie pacjentom, rodzinom i personelowi.

Grażyna Tkacz i Marian Wroński - są wspaniałym przykładem tego, że razem można więcej, a wspólne dzielenie pasji daje prawdziwą radość życia. Swoją historią dowodzą również, że wolontariat nikomu nie liczy lat, nie stawia barier nie do pokonania. W ramach działalności Uniwersytetu Trzeciego Wieku organizowali liczne warsztaty i grupy samopomocowe. Wspierają seniorów, osoby niepełnosprawne i samotne, a także dzieci przebywające w pieczy zastępczej. Przez dwa lata z rzędu uczestniczyli w projekcie "Starszy Brat, Starsza Siostra" gdzie mogli dzielić się z młodym pokoleniem swoją wiedzą i doświadczeniem, byli też wolontariuszami WOŚP, współpracowali z PCPR.

Kuba Wiesław Gumółka - w Miechowie, gdzie mieszka zna go każdy. Z ogromnym zaangażowaniem włącza się we wszelkie działania na rzecz osób w potrzebie. Robi to po cichu nie czekając na słowa uznania. Jest bezpośredni, szczery, odpowiedzialny. Swoją siłę czerpie z wiary, która mimo trudnych doświadczeń życiowych dała mu mocne fundamenty do czynienia dobra. Od 30 lat nie jest obojętny na cierpienie chorych, pomaga pacjentom szpitala i podopiecznym Hospicjum Caritas w Miechowie, choćby w najprostszych sprawunkach. Bezinteresownie angażuje się w życie miechowskiej Parafii Grobu Bożego i parafialnej biblioteki. Uczestniczy w działaniach Akcji Katolickiej i Krakowskiego Centrum Jana Pawła II. Dba również o to by młodzi wychowankowie placówek opiekuńczo - wychowawczych dobrze przygotowali się do sakramentów.

Podczas Gali zostały wręczone także dodatkowe wyróżnienia. Tytuły „Miejsce przyjazne wolontariuszom” trafiły do I Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Kielcach, Fundacji Camposfera oraz Ośrodka Leczenia Uzależnień w Pałęgach. „Animatorem Wolontariatu” zostali nazwani Joanna Jaworska, Ks. Zbigniew Wójcik oraz Monika Adamska. Organizatorzy przyznali także tytuł „Nadzieja Wolontariatu”dlaKoła Wolontariatu „Dobry jak Naczelnik Kościuszko” przy Szkole Podstawowej nr 1 w Szczekocinach i „Przyjaciel Wolontariatu” dla Artura Sobolewskiego.

Wiele ciepłych słów pod adresem wolontariuszy wypowiedzieli zaproszeni goście. Za cichą, codzienną posługę w różnych obszarach dziękował p. Krzysztof Słoń - senator RP. Ks. Krzysztof Banasik - zastępca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej powiedział, że święto wolontariuszy nie jest wystarczająco nagłośnione w społeczeństwie, dlatego jest to "małe święto, ale wielkich ludzi" i dodał, że posługa wolontariuszy czyni świat piękniejszym.Dziękował i gratulował też Marcin Piętak - dyrektor Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.

Wydarzenie uświetniły występy Kieleckiego Teatru Tańca, zespołu Trio Flawless oraz grupy wolontariuszy DCW grających na ukulele.

W trakcie Gali Wolontariatu odbyło się także podsumowanie projektu „Aktywna Młodzież” realizowanego przez Caritas Diecezji Kieleckiej i współfinansowanego ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Patronat honorowy nad imprezą objęli: Biskup Kielecki Jan Piotrowski, Wojewoda Świętokrzyski Zbigniew Koniusz, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Bętkowski, Prezydent Kielc Bogdan Wenta. Patronat medialny dały redakcje: TVP Kielce, Polskiego Radia Kielce, Radia eM Kielce, Echa Dnia, Telewizji Świętokrzyskiej i Portalu Informacji Kulturalnej.

Składamy serdeczne podziękowania dla sponsorów i partnerów: Auchan Kielce, Teatru Kubuś, Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach, Multikino Kielce, Kino Moskwa Kielce, MK Bowling Kielce, Księgarni ,,Tak Czytam”, Polbruk S.A., Kieleckiego Centrum Bilardowego, Drukarni Kolorami oraz Dyrekcji Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach.

Ten dzień był prawdziwym świętem wolontariuszy z województwa świętokrzyskiego i diecezji kieleckiej. Dziękujemy przedstawicielom władz i instytucji za docenienie pracy tych osób i przybycie na galę. Nieobecni niech żałują, że ominęła ich taka kumulacja dobra zgromadzona pod jednym dachem.

Kochani Wolontariusze, dobrze, że jesteście!