Dziś: 19 Maj 2024    |    Imieniny: Mikołaj, Piotr, Urban

Wesoła inscenizacja w Ognisku Wychowawczym w Proszowicach

„Reporterzy na tropach wiosny”

Zgodnie z tym, co mówi przysłowie, pogoda w marcu jest wymieszana jak w garncu: a to słońce i temperatura prawie letnia, a zaraz potem deszcz, wiatr i zimno, które przypomina, że zima nie tak łatwo daje za wygraną.

Nie patrząc jednak na warunki atmosferyczne, dzieci z Ogniska Wychowawczego wcieliły się w role reporterów szukających Pani Wiosny. Udało im się spotkać bociany, zielone żabki, skowronka i obudzonego z zimowego snu misia. W końcu wypatrzyli samą Panią Wiosnę , kroczącą dumnie w wianku z pierwszych kwiatów na głowie. Wiosna postanowiła już na dobre zostać z ciepłym deszczem, z jaskółkami krążącymi nad głowami, z nieśmiało przebijającymi się  pierwiosnkami  i krokusami. Do rozgoszczenia się na dobre najbardziej przekonał ją taniec wesołej, zielonej żabki.

Tę barwną i pełną humoru inscenizację obejrzały rodziny naszych wychowanków, nagradzając wszystkich brawami.

Warto dodać, że całą dekorację do występu dzieci przygotowywały pod kierunkiem wychowawców na zajęciach plastycznych. Pracy było sporo, ale wyczarowaliśmy zieloną łąkę i staw z żabkami, które wcale, ale to wcale nie uciekały przed bocianami.

Z tymi bocianami też różnie bywa, bo w naszym przedstawieniu jeden z nich zakochał się w zielonej żabie, która jednak zignorowała jego zaloty. Bo bocian kle, kle, kle, a żaba kum, kum, kum…